• Rating: ★★☆☆☆
  • Editura: All
  • Traducere: Monica-Livia Grigore
  • Pagini: 206
  • Goodreads: O vară mișto

Am citit recent „O vară mișto” de Wolfgang Herrndorf și trebuie să recunosc că am avut așteptări destul de mari, având în vedere laudele oferite cărții. Din păcate, experiența mea personală nu a fost pe măsura acestor așteptări.

În primul rând, povestea pare să urmeze un traseu destul de predictibil. Romanul spune povestea a doi adolescenți, Maik și Chiciașov, poreclit Chiștoc, care pornesc într-o călătorie spontană cu o mașină furată. Ideea unei aventuri de vară este promițătoare și potențial plină de evenimente memorabile, însă, în cazul de față, am simțit că multe dintre momentele relatate erau forțate și lipsite de autenticitate.

Personajele principale nu m-au convins. Maik, deși prezentat ca fiind un tânăr confuz și izolat, nu reușește să evolueze în mod semnificativ pe parcursul romanului. Chiștoc, pe de altă parte, deși mai excentric și interesant, nu reușește să compenseze pentru lipsa de profunzime a relației lor de prietenie. Interacțiunile dintre cei doi mi s-au părut deseori artificiale și lipsite de naturalețe.

Un alt aspect care m-a dezamăgit a fost stilul narativ. Deși Herrndorf are un mod de a scrie fluid și accesibil, am simțit că îi lipsește o anumită subtilitate în modul în care abordează temele mai sensibile, cum ar fi singurătatea și nevoia de apartenență. Dialogurile mi-au părut uneori forțate și nerealiste, ceea ce a afectat imersiunea în poveste.

Cu toate acestea, trebuie să recunosc că au existat și momente plăcute în carte. Unele descrieri ale peisajelor prin care trec cei doi adolescenți sunt frumos realizate și oferă o anumită atmosferă care m-a atras temporar în poveste. De asemenea, unele situații amuzante au reușit să-mi aducă un zâmbet pe buze, însă acestea au fost, din păcate, prea rare.

În concluzie, „O vară mișto” de Wolfgang Herrndorf a fost pentru mine o lectură dezamăgitoare, care nu a reușit să îndeplinească așteptările inițiale. Cu toate că ideea de bază are potențial, execuția nu a fost pe măsura așteptărilor mele, iar povestea și personajele nu au reușit să mă captiveze. De aceea, ofer acestei cărți doar două stele.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.