În inima rurală a localității Parale din Mississippi, „Copacii” își deschide paginile cu o serie brutală de crime care zguduie comunitatea. Cei doi detectivi curajoși de la Biroul de Investigații din Mississippi (MBI) sunt trimiși să ancheteze, însă întâmpină o rezistență feroce din partea șerifului, adjunctului său, a legistului și a altor localnici albi cu vederi rasiste. Atmosfera tensionată adâncită de istoria încărcată de segregare și prejudecăți amplifică enigma cruntelor evenimente.

Misterul devine tot mai complex odată ce detectivii constată că fiecare scenă a crimei are asociat un al doilea cadavru: acela al unui bărbat ce amintește de Emmett Till, un tânăr negru linșat în Parale acum 65 de ani. Suspiciunile se îndreaptă către un posibil motiv de răzbunare, dar cu fiecare descoperire, se dezvăluie un aspect și mai surprinzător. Fenomenul se extinde rapid la nivel național, creând un tablou tulburător al răului care se manifestă într-o formă atipică.

Pe măsură ce numărul de cadavre crește, cei doi agenți MBI se îndreaptă către o tămăduitoare locală care, de-a lungul anilor, a strâns o arhivă a tuturor actelor de linșaj comise în Statele Unite. Această căutare a adevărului scoate la iveală o istorie întunecată, refuzând să fie îngropată și rămânând un testament al unor nedreptăți trecute.

În „Copacii”, Percival Everett abordează fără menajamente subiecte precum rasismul și violența poliției. Stilul său literar rapid și nemilos refuză să îngăduie cititorului să se retragă din fața unei realități crude. Este un roman puternic și provocator, cu o relevanță care rezonează pe termen lung în conștiința cititorului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.