• Editura: Art, imprint Paladin
  • Traducere: Antoaneta Olteanu
  • Pagini: 624
  • Goodreads: Metro 2033
  • Poate fi cumpărată de aici: https://www.editura-paladin.ro/info/carte/metro-2033

Metro 2033 este un roman științifico-fantastic, post-apocaliptic, scris de Dmitry Glukhovsky. Povestea are loc în Moscova, Rusia, după un război nuclear devastator care a transformat lumea într-un deșert. Supraviețuitorii războiului s-au refugiat în sistemul de metrou al orașului, trăind în stațiile și tunelurile subterane care sunt conectate prin trenuri.

Protagonistul poveștii este un tânăr numit Artyom, care trăiește într-una dintre stațiile de metrou. El este însărcinat cu transmiterea unui mesaj către o stație vecină, avertizându-i cu privire la o amenințare iminentă din partea unui grup de mutanți numit Dark Ones. Pe măsură ce călătorește prin metrou, el întâlnește diverse facțiuni și indivizi care au propriile lor agende și motivații.

Unul dintre punctele forte ale Metro 2033 este construcția detaliată și imersivă a lumii. Glukhovsky a creat o descriere vividă și detaliată a vieții în metrou, completă cu propria cultură, mitologie și politică. Descrierile diferitelor stații și tuneluri sunt imaginate bogat, iar autorul face un lucru excelent în a transmite sentimentul de claustrofobie și pericol care pătrunde lumea subterană.

Personajul Artyom este bine dezvoltat și simpatetic, iar distribuția de personaje secundare este de asemenea memorabilă și bine construită. Povestea este plină de secvențe de acțiune tensionată, momente de groază și reflecții filozofice asupra naturii umane și a societății.

Un dezavantaj potențial al cărții este că poate fi uneori lentă. Povestea își ia timpul pentru a se dezvolta, iar uneori există perioade în care nu pare să se întâmple prea mult. În plus, unele dintre temele filozofice și politice pot fi percepute de unii cititori ca fiind prea explicite sau didactice.

În ansamblu, Metro 2033 este un roman captivant și provocator care merită să fie citit de către fanii ficțiunii post-apocaliptice. Construcția sa detaliată și imersivă a lumii, personajele memorabile și amestecul de acțiune și reflecții filozofice îl fac să se evidențieze în gen.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.